Femeie și mamă

Dacă tu ești bine și ceilalți vor fi bine

EDucatiON

Dacă mă uit la Alexandra – în perioada adolescenței mă cuprinde și nostalgia după acele vremuri frumoase, în care am legat prietenii pe viață, în care m-am îndrăgostit prima oară, am fost la film, am dansat primul meu vals, am trăit multe ,, aventuri” alături de personajele din cărțiile citite de mine în vacanța de vară.

Pentru mine, adolescența a însemnat și aflarea unui diagnostic – chiar in luna în care am împlinit 15 ani. Am aflat că am scolioză ,și suspciune  boală generativă cu o durata de viață de maxim 32 ani.Dur și greu de gestionat pentru un adolescent, nu-i asa? Au urmat săptămâni de revoltă, de gimnastică medicală, iar imaginea mea despre sine a avut de suferit. Și așa orice adolescentă se compară cu o altă colegă, îmi doream și visam să cresc mai înalt, să fiu și eu observată de un coleg, să fac și eu parte dintr-un grup.

Ce aș fi avut atunci nevoie? De un om care să mă asculte, care să mă ajute să văd dincolo de un diagnostic, să pot să îmi observ calitățile , să îmi creez o imagine mai bună, să  îmi scoată ,, ochelari” tatei ce mă vedea o handicapată. Să simt că pot, că sunt apreciată pentru ceea ce sunt – o adolescentă minionă, cu scolioză, care are un mers legănat, dar care cu  multe de oferit.

De asemenea, pentru că eram privită oaia neagră a familiei, doar mama s-a interesat de dorința mea de a urma un liceu sau altul și o facultate, restul pauză..de parcă nu existam. A fost trist și crud. Dacă atunci aș fi putut discuta cu un psiholog, cu un coach vocațional care să mă sprijine, altele poate ar fi fost alegerile mele. Mi-aș fi dorit să existe cineva care să îmi spună că eu exist chiar dacă poate nu am luat nota dorită de tata, că sunt suficient de bună, că nu trebuie să învăț pentru teze doar ca tata sa fie mândru de mine și să mă vadă.

Dar azi aceste dorințe ale adolescenței Alexandra pot să devina realitate. Cum? Votând astăzi și mâine un proiect deosebit, creat de oameni minunati, care țin cont de nevoile adolescenților și nu consideră că părinți sunt cei ce hotărăsc pentru copiii, care doresc să îi sprijine în drumul lor spre independență, în drumul plin de necunoscute, temerii, primii fiori ai dragostei, alegerea unui liceu și facultate.

 

 

Proiectul se numește ,, EDucatiON” iar mai jos aveți descrierea acestui proiect.

,,Dorim sa implementam o platforma online care sa ajute adolescentii aflati in impas (si nu numai) sa treaca prin aceasta perioada delicata din viata lor – adolescenta, oferindu-le sprijin pe cat mai multe cai posibile si vom integra urmatoarele domenii necesare, dar si de interes pentru tinerii zilelor noastre: 1. Consiliere psihologica – oferita de un consilier acreditat, sesiune 1:1; 2. Consiliere vocationala si orientare profesionala – oferite de un consilier acreditat sau de un coach, sesiune 1:1 sau de grup (focus pe copiii de clasele a 7-a si a 8-a, a 11-a si a 12-a); 3. Relatia profesor-elev si cum se adapteaza ambii actori in procesul predare-invatare-evaluare, astfel incat sa crestem si performantele scolare si rezultatele la testele/examene importante; 4. Relatia copil-parinte si cum sunt gestionate problemele personale si sociale; 5. Gestionarea relatiilor sociale offline si cercul de prieteni/anturajul; 6. Social media – promovare, expunere, securitate si protectie, timp alocat. Dezvoltarea skill-urilor adolescentiilor potentiali youtube-eri, blog-eri, vlog-eri, influence-eri; 7. Networking pe arii de interes comun (intalniri de grup pe discutii, schimburi de idei si obiecte, experimente etc.); 8. Educatie financiara; 9. Educatie antreprenoriala; 10. Life coaching; 11. Public speaking; 12. Training sau workshop de limbi straine, experimente, gamification etc.”

Să schimbăm credințele și prejudecățile cu care am fost crescuți, să venim în sprijinul copiilor noștri, în sprijinul adolescenților prin crearea unui mediu securizant, unui mediu în care pot discuta cu oameni ce au trecut prin aceasta perioadă despre temerile lor, persoane ce le pot prezenta avantajele/dezavantajele unui post, ce îi pot asculta privind relațiile cu profesorii, prieteni. Să îi ajutăm să înțeleagă rolul benefic al technologiei dar și care sunt capcanele expunerii online.

Nu uitați, fiecare copil/ adolescent este unic în felul lui de arată, de a fi, de a se  purta, în alegerile lui.Să îl sprijinim , să îi fim alături și în zile cu soare dar și cele cu nori, să fim asemenea unui curcubeu pentru el.

Linkul pentru vot îl aveți mai jos:

https://taraluiandrei.ro/ro-smart?i=111#/proiecte-semifinaliste

 

 

Răspunde la comentariu