Femeie și mamă

Dacă tu ești bine și ceilalți vor fi bine

,, Frumosul în viața copiilor noștri” – dar de la bunicul meu matern

Zilele trecute făceam ordine în cărți și hârtii și am descoperit  un ,, dar” de suflet, dat mai departe din generație în generație și îi mulțumesc pentru acesta mătușii mele și bunicul meu matern, al cărui nume îl port. Deși nu l-am cunoscut niciodată, prin scrierile sale, prin poveștile spuse de mama și mătușa mea, este viu în inima mea și așa va fi mereu, iar învățămintele sale îmi vor fi ghid în educația fiului meu drag.

Acest ,, dar” reprezintă una din scrierile bunicului meu în care el  împărtășește câteva sfaturi pentru părinți ce erau valabile în aceea zi caldă de 10 iulie, dar și astăzi într-o zi însorită și geroasă din ultima lună a acestui an. Este  o lună în care parcă simțim nevoia să oferim mai mult, să dăruim zâmbete nouă și celorlalți ,totul de la suflet la suflet, să  lăsăm măștile, alergătura după cadouri materiale(da, sunt și frumoase) și să învățăm și noi și pe micuții din viața noastră ce e frumosul și cât de simplu e totul.

Am ajuns într-o lume în care primează ambalajul și nu ceea ce e în interior, ambalajul trebuie să fie cât mai strălucitor, în care satisfacerea nevoilor trebuie făcută imediat, pentru că altfel copilul se va supăra și îi vom produce o traumă, ce îl va urmări toată viața, vă sună cunoscut, nu-i așa?

Nu, dragi părinți, frumosul nu se referă la câte haine sau încălțăminte de firmă are copilul vostru, sau ultimul model de telefon, de playstation, sau dacă acesta ne spune că vrea ultima jucărie apărută în reclamele de la televizor să fugim imediat să îi îndeplinim dorința. Frumosul nu se referă la ultimul model de scaun auto cât mai colorat și cu cât mai multe gadgeturi,sau la ultimul model de cărucior.

Frumosul se referă la admirarea unui răsărit de soare  pe plajă, la mers pe munte și explicat cum s-au născut diferitele forme ale sale prin atingerea și urma lăsată de o furtună sau de un vânt puternic, fâcând analogie cu noi și cu urmele  darurilor primite de la ceilalți  modelându-ne astfel viața. Frumosul este și acel sandwich dăruit celui mai bun prieten. Frumos e și crearea primei felicitări pentru ziua mamei, frumos e și acel buchet din flori din pădure conceput din dragoste și cu dragoste. Frumos este și acel ,, Sărut’mana῞ din inimă spus mamei, bunicii după ce ne-a gătit felul nostru preferat de mâncare. Frumoase sunt si frunzele de toamnă, în feluritele lor forme , unele mai mari sau mai gingașe și într-o coloristică nemaîntâlnită. Frumos este și acel pulovăr tricotat de bunica și care deși nu este cumpărat de la vreo firmă anume, este minunat, splendid și unic pentru că e creat cu multă iubire, și acea iubire ne va ține de cald interior și exterior. Dacă tot este luna în care împodobim bradul ( unii au și făcut acest lucru), frumoase sunt și ornamentele create împreună în miros de scortișoară, ținându-ne de mână, ascultând colinde, râsând, îmbrățisându-ne la fiecare reușită. Frumoasă este și aceea îmbrățișare dăruită dimineața și seară celor dragi. Frumoase sunt și creațiile copiilor noștri,pentru că sunt izvorâte din sufletul lor pur și inocent, din încercările lor stângace de a desena conform modelului oferit de educatoare sau învățătoare. Să le păstrați asemenea celor mai valoroase tablouri, pentru că ele sunt colecția de artă a părinților cea mai scumpă.

Frumosul îl găsim și în muzică și în diferitele stiluri, e important să le arătăm copiilor noștri darurile fiecărui stil de muzică și astfel ei să poată să aleagă ce este mai aproape de sufletul lor.

Frumosul îl regăsim în ochii strălucitori ai copilului când reușește ce și-a propus sau când îi spunem ,, Felicitări” la serbarea de Crăciun. Frumoasă e prima litera scrisă de copil sau primul desen, primul ,, M” facut din piese lego, primul ,, Mama,, scris sau rostit, totul în funcție de ceea ce înseamnă în mintea și în sufletul nostru ideea de frumos.

Lasați-vă cuprinși de frumos în fiecare zi, saptămâna, lună, an a vieții voastre și nu uitați că suntem cu toți frumoși în felul nostru unic și în imperfecțiunea noastră.

Las mai jos ,, cuvintele” bunicului meu.

 

10.07.1962

București

,,Frumosul în viața copiilor noștri

Societatea noastră este interesată în a face copiilor o viață frumoasă, iar sarcina familiei este de a dezvolta un om sănătos, puternic, cu o minte sănătoasă, cu pasiuni echilibrate, cu o inimă caldă, cinstit și un exemplu de viață pentru semenii săi.

Frumosul este la tot pasul în jurul nostru, iar în natură exemplele sunt foarte multe. Frumosul social nu poate fi comparat cu cel din natură. El se realizează de oameni în structura societății. Frumosul apare în mintea oamenilor pe măsură ce cunosc lucrurile.

Educația din viața familiară este locul unde se crează, crește și se dezvoltă frumosul – ea trebuie să se refere la dezvoltarea esteticului în viața de familie.

Frumosul se relevă prin atitudine: răsăritul de soare ne dă o imagine puternic pozitivă, căderea frunzelor ne dă o imagine nostalgică.

Sentimentul față de frumos este un element principal al omului: omul fără sentimentul frumosului se apropie de animal.

Atitudineaa față de muncă dă posibilitatea întelegerii vieții și creează baza esteticului. Să ne îngrijim deci ca în viața copilului să creăm esteticului:să-i făurim o concepție bună despre lume. Părinții sunt cei care îi deschid porțile largi ale vieții – vorbindu-i frumos, prezentându-i lucrurile frumoase. În felul acesta, copilul se va dezvolta armonios și cu sentimente bune.

Prima educație a cuvântului o face mama, o face tatăl încă din leagăn. Daca acest cuvânt este dur și lipsit de căldură, copilul se va dezvolta fără a cunoaște frumosul. Urechea și creierul copilului nu se acomodează timbrului tare și dur. A îi vorbi frumos înseamnă a îl face să fie bun.

Fiind mai mare trebuie să îi facem cunoștiință cu tot ce e frumos în viața sa. Să-i facem o cunoștiință nouă corespunzătoare vieții pe care o trăiește. Aceasta este o datorie să îi creăm o ambianța de curățenie, ordine pentru a-i dezvolta normal frumosul care și aici trebuie să aibă locul său.Exemplele părinților joacă un rol foarte important pentru că, fără doar și poate, copilul este receptiv la viața familiei sale, luând exemplul lor. Părinții trebuie să fie frumoși în viața copiilor.

A educa dragostea față de muncă înseamnă a face oameni de bază ai sociețății, astfel încât să constituie o mândrie pentru părinți comportarea lor din prezent și viitor.

A-i încredința anumite sarcini în cadrul familiei înseamnă a-l dezvolta corect, verificând calitatea felului în care își fac munca pentru constatarea lipsurilor pe care le are și a-l îndruma la timp pentru a nu face oameni superficiali. Când munca este bună să îi dăm copilului satisfacția morală, căci este foarte benefică.

Copiii desprinși să-și organizeze viața capătă cât mai multe cunoștințe pentru viață. Educația pentru frumos a copiilor este strâns legată de crearea oamenilor care să aprecieze frumosul.

Frumosul în viața copiilor nu constă într-o viață artistică pentru că aceasta este doar o componentă, ci și în felul cum facem să înțeleagă anumite părți ale vieții în care frumosul îmbină nenumărate forme.

Să creăm de timpuriu posibilitatea de cunoaștere a artelor căci crează un drum ce se va dezvolta continuu.

Odată cu începerea școlii, copiii pot fi dirijati dacă au inclinații spre artă. Trebuie să fim atenți să nu îi obosim de la 3-4 ani cu lecții de pian, balet,etc. Copilăria trebuie lasată să se dezvolte normal. Să fie condus copilul în lumea artelor pe măsură ce el se dezvoltă și o indică prin dorință proprie.

Activitatea creatoare se face numai printr-o educație multilaterală. Nu trebuie să urmărim o educație unilaterală, căci aceasta ar fi în detrimentul copilului și al societății. Copii care nu dovedesc aptitudini deosebite nu trebuie obosiți pentru a face ceva pentru care nu au chemare și care le este impus.

Copilul trebuie condus în natura să o cunoască, să vadă frumusețea evoluției ei. Să-l ajutăm să o pătrundă și să o cunoască pentru a-i face viața bună pentru ei, semenii lor și societatea în care trăiesc”

Semnat,

Alexandru Comșa

 

You Might Also Like

8 aprilie 2019

12 Februarie

Poezie ,, Mamelor de prematuri”

Cadou de Mos Craciun – Puzzle MaCar – Abrakadabra

,,NU MAI POT”

5 ani – La mulți ani, Paul Sebastian ( Blue)

Scrisoare de la Mos Craciun

Poezie pentru femeie – Georgiana Niță

Răspunde la comentariu