Femeie și mamă

Dacă tu ești bine și ceilalți vor fi bine

,,Mama – cel mai liniştitor cuvânt din lume” Helen Exley

Ce înseamnă pentru voi cuvântul ,,mamă” atunci când eraţi feţite şi adolescente, cu ce îl asociaţi? Când sunteţi la rândul vostru mame, cu ce asociaţi acest cuvânt? Ce simteaţi când îl rosteaţi în perioada copilăriei, adolescenţei? Dar acum ca şi mame, la rândul vostru?

În momentul apariţiei vârstei primelor cuvinte, multe mămici se simt în concurenţă cu taţi dacă primul cuvânt va fi mama sau tata, dar oare ce simt acele mămici, de ce şi-ar dori ca primul cuvânt să fie ,, mama”? Voi ce aţi simţit?

În copilărie, am rostit cuvântul ,,mama” când îi observam prezenţa, când îmi era dor, teamă de întuneric sau diferite fantasme ale copilului,când îmi doream să ,,ştie” că am reuşit şi când mă jucam de-a ,, mama şi de a tata” cu păpuşile. Când rosteam acest cuvânt simţeam iubire necondiţionată, linişte, teamă că o pot pierde sau că nu voi mai avea iubirea ei.

În adolescenţă, cuvântul ,,mama” a fost rostit în momentele de bucurie, dar şi de teamă, deznădejde, nedreptate, de singurătate şi de neînţelegere ( aveam senzaţia că mama nu are cum să înţeleagă tot tumultul de emoţii copleşitoare pentru mine), în clipele când venea acasă sau mă aştepta să mă ia de la liceu. Ce simțeam? Iubire, neliniște, tristețe, furie( când mama nu era ,, de acord cu mine sau când simțeam că nu o interesează nevoile și opiniile mele), frică că o voi pierde.

În prezent, cuvântul ,,mamă” are dublă conotație: cuvântul ,,mamă” pe care îl rostesc în comunicarea cu cea ce mi-a dat viață și educație; Îl rostesc când mă simt nesigură de alegerile mele pentru fiul meu, când mă simt rău, când am suferit într-un moment greu din viața mea ,în anumite situații în care caut soluții sau mă întreb ce soluție ar alege ea într-o situație similară în viața sa. Simt aceeași emoție, aceeași iubire necondiționată, dar și teama de a nu o pierde, de a nu mai avea pe cine să sun sau să vad, și teama de a nu o dezamăgi ca mamă la rândul meu. Dar acum, cuvântul ,, mamă” înseamnă: iubire necondiționată din partea fiului meu,responsabilitate pentru o ființă ce are totală încredere în mine, bucurie, veselie, dar și tristețe( când băiețelul meu este trist sau se lovește). Băiețelul meu îl rostește când își dorește să îi citesc seara sau mă roagă să îl însoțesc dimineața la gradiniță ,îi este teamă de întuneric, de fantome, monștri,etc., își dorește ceva bun, mulțumește pentru un cadou /dorința împlinită ori îmi promite că va fi cuminte.Am fost cea mai fericită când l-am auzit rostit acest cuvânt pentru prima dată, simt că cea mai mare responsabilitate pentru mine este el, fiul meu, comoara mea, sensul măreț al vieții mele. Știu că în viitor, cuvântul meu va fi pe buzele lui sau ale altor persoane, și sper să fie mândru de mămica lui, iar cei din jur să îi aprecieze conduita și pe el ca om.

You Might Also Like

MAMELOR, SUNTEȚI MINUNATE!

,,Mamele sunt de toate felurile. Calme, timide, furioase, puternice. Deștepte, ciudate, imprevizibile. Minunate.Splendide” Helen Exley

,,Iubirea unei mame este diferita. E o iubire unica – supravietuieşte tuturor încercărilor şi necazurilor. O iubire care e fundamentul oricărei alte iubirii” Helen Huxley

Răspunde la comentariu