Femeie și mamă

Dacă tu ești bine și ceilalți vor fi bine

,,NU MAI POT”

 

Am auzit aceste cuvinte spuse de multe femei și mame în diferite situații, împrejurări, etape ale vieții lor personale sau profesionale, și le-am rostit și eu de multe ori.

,, Trebuie”e un cuvânt des rostit de mine, dar și de multe dintre femeile și mamele pe care le cunosc, le-am cunoscut sau doar le-am auzit conversațiile cu alte persoane. ,, Trebuie să merg la piață să cumpăr legume și fructe pentru copii῞; ,, trebuie să fac mâncare῞; ,, trebuie să sortez rufele și să le pun în mașina de spălat῞; ,, trebuie să calc῞ ; ,, trebuie să gătesc ῞; ,, trebuie să fiu odihnită mâine pentru că am o întâlnire/interviu importantă/important῞; ,, trebuie să fac curat în casă pentru că vin socrii în vizită῞; ,, trebuie să gătesc în fiecare zi῞; ,, trebuie să mă programez în acest week-end la vopsit, manichiura, pedichiură ca să arăt bine și nu mai am când῞; ,, trebuie să arăt bine pentru serbarea celui mic, sedință, soțul meu ῞; ,, trebuie să termin acest raport chiar dacă voi dormi doar câteva ore în această noapte῞; ,,,,trebuie să fac teme cu copilul ῞; ,, trebuie să fiu o mamă bună, să citesc cât mai multe cărți de parenting, acolo voi găsi toate soluțiile de care am nevoie῞; ,, trebuie să petrec timp de calitate cu minunea mea῞; ,, trebuie să mai slăbesc că să arăt bine ῞; ,, trebuie să fiu mai productivă ca să primesc jobul dorit/promovarea῞; ,, trebuie să fiu puternică, să nu plâng, să nu mă plâng῞; ,, trebuie să fiu mai înțelegătoare, mai tandră, să las de la mine mai mult în relația profesională, cu soțul, copilul῞…. și lista poate continua, nu-i așa?

,, Trebuie῞, deadline-uri la serviciu, acasă, ajungem ca fiecare moment din viața noastră să fie programat la sânge și calculate chiar și secundele din fiecare zi. Desigur, nu toate avem așa o viața tumultoasă sau nu o percepem așa, dar au fost câteva momente în viața fiecăreia dintre voi când nu ați mai putut. Ce ați făcut? Când ați simțit că trageți de voi, dar corpul, sufletul vă cer o binemeritată pauză?  Da, veti spune că nu e timp și sunt sigură că aveți dreptate. De ce?  Pentru că , de multe ori îi punem pe ceilalți cu nevoile lor pe primul loc, unde ar fi de preferat să fiți voi și apoi copilul vostru, soțul, etc. ,, Dacă tu ești bine, și ceilalți vor fi bine῞.

Totul a început în copilărie cu acest ,, trebuie῞ , nu –i asa? ,, Trebuie să-ți asculți părinți῞, ,,trebuie să iei nota ,,x῞ și vei primi bicicleta῞, ,,trebuie să îți faci curat în camera ta și vei ieși la joaca῞, etc..Cu ce ați dori să înlocuiți acest cuvânt? La ce cuvinte vă gândiți? Cum ați vrea să fie rostit? Ce simțiți când vă era rostit în copilărie, dar acum? Ce simțeați când era rostit de părinți, bunici, profesori? Ce simțiți când e rostit de soț, copil, șef, subordonat, prieteni, preot?

Eu am simțit teamă, neliniște, frică, nesiguranță, dar și motivație accentuată să realizez ceva, să mă mișc într-o direcție anume, să demonstrez că pot și voi putea și că sunt cea mai bună ori de câte ori mi se cerea. Am simțit acest cuvânt ca o impunere, ceva peste care nu pot trece, unde nu există loc de ,,poate῞ sau ,, mai târziu῞. Pe mine personal și prin prisma experiențelor personale, acest cuvânt m-a transformat într-o persoană perfecționistă, prea rațională și uneori dorind să am puterea să controlez totul în viața mea.

Sigur vă întrebați ce legătură are acest  cuvânt ,, trebuie῞ cu ,, nu mai pot῞. Are atâta legătură, sunt o pereche și pot face  atât bine sau nu.

De ceva vreme m-am lăsat guvernată de acest ,,trebuie῞ în viața mea , dar cum nu mereu îți iese cum îți dorești sau îți planifici, viața îți trimite semnale până când admiți că trebuie să spui ,,STOP῞. Astăzi, deși aveam atâtea de bifat pe lista mea ,, to do ῞, am ales relaxarea, am ales să plâng, să ,, vorbesc῞ sincer cu mine, i-am dat ,,voie῞ corpului meu să se destindă, să o luăm împreună mai încet, să își revină după o răceală zdravană. Ce am făcut mai exact? Am ascultat muzica de relaxare, m-am lăsat purtată de valurile gândurilor mele, de vise împlinite sau nu, de vise imposibile la prima vedere, de frică, teamă , de numărul imens de ,,trebuie῞, de amintiri din copilărie  , de vreo retetă nouă de încercat, dar le-am lăsat pe toate în amalgamul și diversitatea lor să existe pur și simplu  și mai ales nu am dorit să le controlez. Am zis să încerc să le simt, doar atât.

Și ce credeți că s-a întâmplat? Dacă la început am plâns cum nu mi-am mai permis să plâng de ceva vreme și m-am lăsat să mă simt fără rost, am simțit că  e o prostie ce fac și  trebuie să opun rezistență, dar apoi am zis: …,, stai un pic, hai sa le observ, să le las să vorbească, sunt și ele parte din mine, nu?῞. Cum m-am simțit după? ELIBERATĂ, asta e cuvântul. Dacă dimineață eram abătută, nu vedeam nici o luminiță, mă simțeam fără scop, acum mă simt eliberată, le știu cu mine, sunt parte din mine, voi încerca să le cunosc, să le cuprind, să mă conectez cu ele și să nu mă mai împotrivesc lor.

Dragii femei și mame, iubiți-vă pe voi în fiecare moment, secundă a vieții voastre, chiar dacă acelea sunt și de cumpănă, de furie, de plâns, de ,,nu mai pot῞, toate vă definesc și nu ca femei și mame slabe, ci dimpotrivă, ca femei și mame puternice .

Sunteți puternice, iubiți-vă imperfecțiunea, iubiți-vă cu acel ,, trebuie῞  dar și cu acel ,, nu mai pot῞ interior, iubiți listele, organizarea, dar și lăsatul frâielor un pic. Oferiți-vă 1, 2, 3…5 – 10 minute în fiecare zi pentru voi. Ce să faceți în acele momente?  Să ,, călătoriți῞ în voi, să uitați de ,, trebuie῞, de multitudinea de sarcini de îndeplinit anexate fiecărui rol purtat de voi în fiecare zi. O să observați că e tare greu la început, o să considerați ca e o nebunie, dar lăsați-vă un pic și veți observa că totul e un miracol,  și veți descoperi lucruri despre voi neștiute ce vă vor fi ghid în felurite situații. Da, veți spune că nu e timp, dar răspunsul este: există timp. Oferiți-vă acest timp și veți observa că  veți putea fi un exemplu pentru ceilalți iar ei  chiar o să vă ofere din timpul lor.

Da, fiecare dintre noi avem și vom avea momente de ,,superwoman῞, dar oferiți-vă și momente de ,, a nu face nimic῞. Pare că nu vă permiteți acest lux, dar vă spun din  propria experiență că veți reuși. Lăsați vântul să vă fluture multitudinea de gânduri, mai ales cele cu ,, trebuie῞, goliți-vă un pic mintea pentru că tot voi le veți realiza pe toate, e important în ce stare vă veți afla când se va întampla asta. Totul ține de atitudine, stare și de predare în fața perfecționismului și a controlului. Ce preferați: să realizați totul perfect, să fie totul spălat, călcat, făcut mâncare, sarcini îndeplinite,  dar voi să vă uitați în oglindă și să simțiți în fiecare zi că nu mai puteți iar corpul să vă tot trimită semnale să o luați mai încet.

Iubiți-vă, pentru că toate sunteți speciale în imperfecțiunea voastră și nu uitați ,, Dacă tu ești bine, și ceilalți sunt bine῞.

Va las un link cu muzica de relaxare ce o ascult eu uneori:

 

 

Surse poze:

www.youngmodernfamily.com

www.simplemost.com

www.centralpennparent.com

www.roidepootrecord.co.za

 

You Might Also Like

8 aprilie 2019

Poezie ,, Mamelor de prematuri”

Cadou de Mos Craciun – Puzzle MaCar – Abrakadabra

Poezie pentru femeie – Georgiana Niță

Scrisoare de la Mos Craciun

,, Frumosul în viața copiilor noștri” – dar de la bunicul meu matern

12 Februarie

5 ani – La mulți ani, Paul Sebastian ( Blue)

Răspunde la comentariu